Skip to main content

Ágazati jó példák - 3. rész: Sárkány Bence Furniture

6.06.2022

Sorozatunkban olyan vállalatok működésébe nyújtunk betekintést, akik a hazai szektorban kiemelt értéket képviselnek. A harmadik részben bemutatjuk a Sárkány Bence Furniture-t

Sárkány Bence kisméretű bútormanufaktúrája sajátos filozófiával van jelen a fogyasztásra serkentő, egyre gyorsuló környezetben. Saját leírása szerint az alkotás során törekszik az egyedire és az időtlen értékre. Az első pont ismerős lehet a konzumista hétköznapokból, hiszen az egyediség ígérete az alapja számos marketing technikának. Azonban az időtlenség, a hosszú távú, több évtizedre szóló használat sokkal kevésbé értelmezhető könnyen olyan környezetben, ahol az állandó változásra kell berendezkedni, és folyamatosan arra reagálva kell élni a hétköznapokat. A kényelem és funkcionalitás elvárása mást jelenthet különböző életszakaszokban és helyzetekben, így ezekre egyetlen jól megalkotott bútorral felelni nagy kihívás. Sárkány Bence projektjei között talán emiatt is szerepelnek variálható, akár egyénileg is alakítható, kinyitható és összecsukható darabok is, illetve egy-egy olyan hangsúlyos és valóban évtizedeket meghatározó bútor, mint egy étkezőasztal, amit korábban is örököltek az utódok akár generációkon keresztül.

Az egyedi gyártás méretei lehetővé teszik, hogy a vállalkozó kiemelt figyelmet fordítson a környezet- és természetvédelemre. Ez a szándék nem csupán a maradandó darabok megalkotásában van jelen, hanem az alapanyag kiválasztásában és beszerzésében. Sárkány Bence munkái ellenőrzött erdészetből származó, fenntartható anyagokból készülnek. A tervezés fontos szempontja az optimális anyagfelhasználás, ezzel csökkentve a fölösleges hulladéktermelést és a lehető legkisebbre minimalizálva az adott termék ökológiai lábnyomát.