Ugrás a tartalomra

Ágazati jó példák - 2. rész: Balaton Bútor Kft.

2022.06.01.

Sorozatunkban olyan vállalatok működésébe nyújtunk betekintést, akik a hazai szektorban kiemelt értéket képviselnek. A második részben bemutatjuk az Balaton Bútor kft-t.

Az ipartörténetben is kiemelt jelentőségű Balaton Bútor Kft. hagyományai megőrzése mellett komoly elköteleződéssel viseltetik a jövő iránt. Ennek formái változatosak, egy részük a gyártáshoz kapcsolódik, ilyenek a magas színvonalú, automatizált technológiák, a korszerű géppark alkalmazása, melyek lehetővé teszik az idő- és energiatakarékos megmunkálást és kivitelezést. Az innováció másik fontos terepe a desginerekkel való együttműködés, amely során neves külföldi és magyar tervezőkkel történő együttműködésben kerülnek kidolgozásra a vevői igények kielégítését szolgáló termékek, valamint a szakmai közönség elismerését Magyar Formatervezési Díjjal is visszaigazoló bútorfejlesztések. A Batalon Bútor Kft. a designSTART mentorprogram keretében szakmai gyakorlatra fogad fiatal tervezőket, hogy a a technológiák megismerése során új alkotások kaphassanak valóságos formát. A fejlesztési igény már lezárult, sikeres pályázati tevékenységben is szerepet kapott, ahol a cég a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel együttműködésben “Okosiroda a jövő generációi számára” címmel végzett kutatási és tervezési tevékenységet.

A cég honlapján külön pontként is elérhető minőség-, és környezetpolitikája is ezt a jövő iránti kimagasló felelősségvállalást fogalmazza meg. Az ISO 14000 rendszer garanciája is annak a felelősségi keretnek, amely a globális környezeti ártalmak csökkentésére törekszik. A beszállítókkal kapcsolatos minőségi és környezettudatossági elvárások, és az alapanyagok fenntartható rendszerből történő beszerzése alapkövetelmény, amelyhez társulnak a telephely működtetésének további elemei, úgy mint napelemes rendszer használata,  a keletkező fapor zárt rendszerű felhasználása a fűtés során, a károsanyag kibocsátás csökkentése, a keletkező veszélyes hulladékok szakszerű kezelése.

Mindezen túlmenően a Balaton Bútor Kft. társadalmi felelősségének tudatában 5% fölötti arányban foglalkoztat megváltozott munkaképességű dolgozókat. A lokális kötődés során számos alkalommal nyújt segítséget helyi szervezetek számára, ilyen együttműködés keretében biztosították a Veszprémi Mentőállomás ügyeleti helyiségének székekkel történő ellátását. Speciális, de helyi szinten jelentős a veszprémi futsalcsapat, a Balaton Bútor FC Veszprém szponzorációja is.