Ugrás a tartalomra

Ágazati kutatás 2022

2022.06.01.

A bútoripar munkaerőpiaci kihívásainak kezelése az ágazati szereplők nézőpontjából címmel 2021-22-ben ágazati kutatást végzett a Fabunió. A teljes dokumentum elérhető a honlapon.

Vezetői összefoglaló

Jelen dokumentum az Enrawell Consulting Kft. gondozásában, a Magyar Bútor és Faipari Szövetség megbízásából, a GINOP-5.3.5-18-2020-00180 kódszámú, „A bútoripar munkaerőpiaci kihívásainak kezelése” című projekthez kapcsolódóan, annak első keretében megvalósuló interjús kutatást, valamint az Opten adatbázisa alapján ágazat főbb jellemzőt ismerteti. Célja, hogy bemutassa, hogy a bútoripar szereplői hogyan látják magyarországi helyzetét, a munkaerőpiac folyamatait és kihívásait.

A „Bevezetés” fejezet általánosságban összefoglalja a kutatás kiindulópontjait és céljait. Ezt követően részletesebben is bemutatjuk az interjúk témáját meghatározó, a projekt keretében készült helyzetelemzésben meghatározott fő kihívásokat is: 2020-22 közötti járványhelyzet, az építőipari konjunktúrához kapcsolódó keresletnövekedést, a globális és lokális fenntarthatóság kérdését, a digitalizációt, a bútoripari termelés és értékesítés globalizálódását, a demográfiai változásokat, valamint a geopolitikai folyamatokat. A geopolitikai változások kapcsán különösen nagy figyelmet érdemel az orosz-ukrán háború teremtette helyzet, amely az eddigieknél is nagyobb mértékben veszélyezteti az ellátási láncokat.

Ezt követően a módszertani fejezetben a fentebb bemutatott célok elérése érdekében az elemzés összefoglalja a felhasznált adatforrásokat (a statisztikai adatforrásokat és az iparági szereplőkkel készített interjúkat), elemzési módszereket, illetve bemutatja azok korlátait és a hozzájuk kapcsolódó elemzési lehetőségeket.

Ezt követően bemutatjuk a magyar bútoripar vállalkozásdemográfiáját az Opten adatbázisából kinyert 2019-es és 2020-as adatok alapján.

A kutatás elemzése során először a kutatásban részt vevő szervezetek jellemzőit mutatjuk be, majd az interjúk során elhangzottakat elemezzük hármas bontásban: általános jellemzők, és folyamatok, kihívások, munkaerőpiaci tapasztalatok, és jövőbeni várakozások.

A teljes dokumentum itt érhető el: