Ugrás a tartalomra

Már elérhetők a KSC-ről szóló felmérés eredményei a faiparosok számára

2023.04.13.

A körforgásos gazdaság és a fenntarthatóság területén dolgozó faipari szakértő szakmai profiljának finomhangolását célzó online felmérést márciusban végezték el WOODCircle projektpartnerei Európa-szerte a stratégiai érdekeltek körébe, az eredményeket a D2.2 Report - Survey results (D2.2 jelentés - felmérés eredményei) című dokumentumban foglalták össze.

A felmérés az új szakmai profil meghatározásának második lépését jelenti (az első lépést a szekunder kutatásról és a piaci igényekről szóló jelentés jelentette), melynek célja a fa- és bútoripari ágazatban dolgozó szakemberek véleményének összegyűjtése. A szakemberek az ágazatban lévő szerepkörük szerint három csoportba lettek sorolva a felmérés relevanciája érdekében:

  1. Ágazatbeli munkáltatók, munkavállalók és szakértők,

  2. Ágazati szakképzési intézmények és ágazati felsőoktatási intézmények oktatói és munkatársai,

  3. Fenntarthatósági és körforgásos gazdaság szakértők.

A válaszadókat többszörös választási lehetőség és nyílt kérdések kombinációjával - a különböző szakmai kategóriáknak megfelelően eltérő kérdésekkel - arra kérték, hogy osszák meg véleményüket a következőkről:

  1. Az ágazat/vállalkozások előtt álló fő kihívások napjainkban

  2. A különböző KSC-k relevanciája a körforgásos gazdasághöz értő faipari szakember számára

  3. A fenntartható és körforgásos gazdaság modelljeinek a faipari és bútoripari vállalatoknál történő bevezetését elősegítő eszközök.

122 válaszadótól gyűjtöttünk válaszokat, akik 9 különböző országból (Magyarország, Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Írország, Lengyelország, Hollandia, Írország, Hollandia, Szlovénia, Ukrajna) töltötték ki a kkérdőívet.

A felmérés eredményeit összegyűjtöttük és elemeztük, hogy általános következtetéseket vonjunk le: ezeket a következtetéseket a D2.2 - Felmérési jelentés foglalja össze (letölthető itt: https://www.woodcircle.net/s-projects-side-by-side).

A kutatási szakasz utolsó lépése egy transznacionális workshop megszervezése lesz a stratégiai érdekeltek bevonásával, amely 2023 áprilisában kerül megvalósításra.

WOODCircle logo

 

A WOODCircle projektet hat európai partner hozta létre: az Atlantic Technological University Írországból; a Federazione Italiana delle Industrie delle Legno del Sughero del Mobile e dell'Arredamento Associazione és Consorzio del Moblie SCPA Olaszországból; a Centre de Difusio Technologica de la Fusta i del Moble de Catalunya Spanyolországból; a Magyar Bútor és Faipari Szövetség Magyarországról; valamint az Interprofessionnelle Auvergne Rhone Alpes Franciaországból abból a célból, hogy egy Erasmus+ projekt keretében a faipari dolgozók készségeit fejlessze.