Ugrás a tartalomra

Új múzeumi díjakat alapít a Ferenczy Múzeumi Centrum

2022.06.28.

Idén két díjat alapít a Ferenczy Múzeumi Centrum. A Ferenczy-díjat hazai képzőművészek számára hirdeti meg az intézmény, két kategóriában: Fiatal feltörekvő művész díjra 35 év alatti, Befutott művész díjra 35 év feletti képzőművészek számára. A Korniss kutatói ösztöndíj célja, hogy a pályázaton nyert szakember számára Szentendre művészeti, kulturális vagy építészeti hagyománya, múltja szolgáljon a kutatási téma alapjául.

I. Ferenczy-díj

Pályázat hazai képzőművészek számára

A Ferenczy Múzeumi Centrum, mint a hazai művészeti színtér egyik meghatározó intézménye, az idén életre kelt egy maradandó, művészetpártoló programot. Ennek eredményeként 2022-ben megalapítja a Ferenczy-díjat, melyet kétévente ítél oda pályájuk elején járó és már befutott képzőművészek számára.
A pályázatra 18. életévét betöltött, magyar állampolgársággal rendelkező kortárs művészek jelentkezhetnek.

A pályázók köre:
A díj első évében olyan, 35 év feletti képzőművészek pályázatát várjuk, akik a hazai képzőművészetben jól ismert alkotók. A díj célja, hogy ezek a művészek lehetőséget apjanak új munkák létrehozására és további szakmai kapcsolatok építésére.
A 35 év alatti képzőművészek számára alapított díj 2023-ban kerül kiírásra.

A díj értéke: 3.500.000 Ft

A beérkezett pályaművekből a múzeum szakmai csapata előválogatást végez, melyből neves hazai és nemzetközi tagokból álló ötfős szakmai zsűri választja ki a nyertes pályaműveket.
A finalisták alkotásaiból kiállítás nyílik a Ferenczy Múzeumi Centrumban. A díj összegének kifizetéséről külön írásos megállapodás készül.

Részletek: itt

II. Korniss kutatói ösztöndíj

Az intézmény feladatának tekinti, hogy a múzeum tudományos és a szélesebb közönség számára visszatérően izgalmas, korszerű és nyitott múzeum legyen. Olyan komplex gondolkodási központ létrehozása a cél, amely hajlik a reflexióra, a tudományterületek folyamatos historiográfiai szemléletét elegyíti a gyűjteményi, feldolgozási és időszaki kiállítási tevékenységgel. Az intézmény az eddigi munkát erősítve, kutató- és alkotóközpontként kíván működni, amely projektjei révén nemcsak az utólagos szűrés kényelmével, hanem kezdeményező „társként” viszonyul a művészethez. Az FMC feladata a gyűjteményeiben található tárgyi és szellemi örökség kutatása, tudományos megalapozottságú újraértelmezése, kiállítása, hozzáférhetővé tétele.

A múzeum fontosnak tartja, hogy a város kulturális hagyatéka, emlékezete ne csak a múlté maradjon. Fontos az intézmény számára, hogy a múlt formálja a jelenünket és alakítsa a jövőképet és a város identitását is, ezért a Ferenczy Múzeumi Centrum, mint a hazai művészeti színtér egyik meghatározó intézménye, kutatói ösztöndíjat ír ki.

Az intézmény célja a kutatói ösztöndíjjal, hogy a pályázaton nyert szakember számára Szentendre, mint művészeti vagy kulturális vagy építészeti hagyománya, múltja szolgáljon kutatási téma alapjául. A múzeum szakmai csapata a kutató munkáját segíti és lehetőségeihez mérten anyagot nyújt számára.

A program végezetéül a kutatást és annak eredményeit nyilvános előadás vagy tanulmány formájában a kutatónak prezentálni kell.

Részletek: itt

Cikk és kép forrása:

https://szentendre.hu/