Ugrás a tartalomra

WOODigital - Mi is figyelünk, hogy fejlődjünk

2022.09.23.

2022. július 6-15. között 5 ország 6 partnerének szervezésében lezajlott a Woodigital Erasmus+ projekt hagyományos mobilitás programja. A 10 napos olaszországi mobilitás a tananyag átadásán túl számos fantasztikus programot tartogatott: labor, üzem és múzeumlátogatást, mindezt két csodálatos helyen, Milánóban és Pesaróban.

A projektpartnerek számára a mobilitás módszertani lényege az elkészült tananyag élő tesztje. Habár online tananyagot fejlesztünk, van amin – ellentétben a faipari technológiákban rejlő csodálatos lehetőségekkel – az innováció nem változtat, ez pedig a tanárok számára az első találkozás reakcióinak megfigyelésének fontossága, amikor egy tanuló először lát egy tananyagot. A mobiliti 10 napja alatt az oktatók rengeteg kimondott és ösztönösen jelzett visszajelzést gyűjtöttek, sőt az oktatás után kaptunk olyan jelzést is, ahol a résztvevő tanuló főnöke jelezte, hogy mekkora élmény volt a fiatal asztalos számára a nemzetközi környezetben való, izgalmas programokkal ráerősítő  továbbképzés.

Az olaszországi tréning után a partnerek egy mélyreható kérdőívet is kitöltettek a kiutazókkal melynek eredményei nemcsak a Woodigital véglegesítésében, hanem a potenciálisan eljövendő projektek során is hatalmas segítségükre lehetnek.

És most jöjjön a mindenkit érdeklő lényeg: megfeleltünk-e? A mobility utáni kérdőív végeredménye határozottan pozitív, nemcsak mi, hanem a résztvevők is úgy gondolták tartalmas, érdekes: a tananyagot ismertetését, a gyakorlati helyszínek látogatását és a szakami kikapcsolódást remekül vegyítő programot kaptak. A tananyagot befogadásához a résztvevők általánosan felkészültnek érezték magukat, a program kellő mértékben épített a már meglévő tudásukra. A résztvevők kifejezetten élvezték a workshopokat és az üzemlátogatásokat, ebből a két aktivitásból egy esetleges jövőbeli programban többet is igényelnének (törekszünk rá).

Kifejezetten előrevivő számunkra, hogy a minőségirányítási és környezetvédelmi tematikájú tréninget a gyakorlatorientáltabb részek mellett, mint a 3D nyomtatás és a CNC technológia bemutatása, szintén kifejezetten érdekesnek tartották a tanulók. Az egész programmal kapcsolatban a legnagyobb szórású eredményeket a programelemek ütemezésével kapcsolatban kaptuk, erre azonban számítottunk is, hiszen a tanulók ritmusa, ahogy az más képzések alatt is tapasztalható, teljesen eltér (mellettünk szól, hogy a kitöltők majdnem fele maximálisra pontozta az időzítésünket) 

Végezetül elmondhatjuk, hogy a mobility sikeresen zárult, a résztvevők többlettudással és csodás élményekkel tértek haza, a projektpartnerek pedig rengeteg információhoz jutottak, mely segítségével még a projektzárás előtt fejleszteni tudták a WOODigitalt. A woodgitialon túltekintve pedig az esetleges jövőbeli mobilizációk kapcsán három fontos tapasztalattal lettünk gazdagabbak

  • a fiatal generáció preferálja a kiscsoportos foglalkozásokat,
  • a rövidebb idejű mobilitásokat előnyben részesítik a résztvevők
  • és utoljára, de nem utolsó sorban, gyakorlatból és üzemlátogatásból sosem elég!