Ugrás a tartalomra

WOODigital szakoktatási módszertani inspirációs körút

2022.05.27.

A CENFIM május 4-6. között háromnapos inspirációs körutat szervezett Barcelonában öt európai országból (Spanyolország, Franciaország, Magyarország, Írország és Olaszország) érkező, tizenkét, a faipari-bútoripari szakképzésben dolgozó tanár számára, ahol a szakoktatás új módszertanával ismerkedhettek meg.

A CENFIM május 4-6. között háromnapos inspirációs körutat szervezett Barcelonában öt európai országból (Spanyolország, Franciaország, Magyarország, Írország és Olaszország) érkező, tizenkét, a faipari-bútoripari szakképzésben dolgozó tanár számára, ahol a szakoktatás új módszertanával ismerkedhettek meg.

Az utazásra az európai Erasmus+ WOODIGITAL projekt keretében került sor, amelynek célja a fa- és bútoripari dolgozók digitális kompetenciáinak fejlesztése a duális szakképzésen keresztül az Ipar 4.0 jegyében.

A körút résztvevőinek fogadására május 4-én, szerdán került sor a WEcontract BCN helyszínén, egy olyan bemutatóteremben, amelyet tizenöt, a CENFIM-hez társult vállalat oszt meg egymással, élve az együttműködés láthatóságnövelő erejével. Ezen az ülésen a résztvevők megismerkedhettek egymással, tájékozódhattak a túra célkitűzéseiről és a körút során tervezett látogatásokról, valamint a bemutatóterem vezetőjének irányításával megtekinthették a WEcontract BCN helyszínét.

A küldöttség ezután a Fab Lab BCN-t látogatta meg, hogy megtekintse, hogyan működik ez az innovációs tér. A helyszín kizárólag az IAAC – Institute of Advanced Architecture of Catalonia – által kínált mesterképzések hallgatói számára áll nyitva.

Ezt követően a delegáció ellátogatott a Barcelona központjában elhelyezkedő MOB Barcelona-ba, ahol felfedezhették, hogy a coworking terek egyben az együttműködésen alapuló innovációs projektek fontos generátorai, melyekre a legkülönfélébb szakmák és a cégek részéről egyaránt nagy az igény.

Május 5-én, csütörtökön a küldöttség Katalónia déli részére, Terres de l'Ebre-be utazott. Ampostában meglátogatták a Fab Lab Terres de l’Ebre-t, egy új, modern, nyitott innovációs teret, amely Terres de l'Ebre polgárai és ipari struktúrája számára áll rendelkezésre.

A következő úticél Tortosa volt, a Campus Terres de l’Ebre de la Universidad Rovira i Virgili épülete, ahol két kiemelkedően innovatív helyszínt látogattak meg, ahol a leendő általános- és középiskolai tanárok képzése folyik: a technológia oktatási célú alkalmazásait bemutató laboratóriumot, valamint a jövő tanárainak képzését szolgáló pedagógiai innovációt felvonultató IDEES tantermet. Ugyanezen az egyetemi kampuszon megtekintették az ápoló szakirány hallgatói számára nemrég átadott klinikai szimulációs tantermet is, amely lehetővé teszi a hallgatók számára, hogy valós helyzeteket rekonstruáljanak teljesítményük és klinikai döntéshozataluk fejlesztése érdekében.

Az utolsó napon, május 6-án, pénteken a delegáció meglátogatta a Barcelona szívében található VET Intitut Escola del Treball-t. A küldöttségnek lehetősége volt megtekinteni a központ képzési kínálatát, és behatóban megismerni a fa- és bútoripari szakképzést, ahol az asztalosműhelyeket is megnézhették.

A túra a WEcontract BCN helyszínén zárult, ahol a résztvevők kiértékelték a körutat, és közösen gondolkodtak annak hatékonyságáról, különös tekintettel: a szakképzési kínálat jelenlegi hiányosságaira, valamint a lehetséges továbbfejlesztésekre és a megvalósítandó bevált gyakorlatokra. A körút értékelése nagyon pozitív volt, és felszínre hozta, hogy minden egyes résztvevő esetében fejlesztésre van szükség a szakképzés megvalósításának módját illetően.

A WOODIGITAL projekt júliusban újabb szakképzési tevékenységet tervez. Ezúttal az öt résztvevő ország (Spanyolország, Franciaország, Magyarország, Írország és Olaszország) öt diákja és két tanára tíz napot tölt majd Olaszországban, a FEDERLEGNOARREDO és a COSMOB vendégeként, hogy a faipari és bútoripari digitalizációról szóló képzésben részesüljön.